Liechtborch (H0)

“Liechtborch” is de naam van het station op de H0-modulebaan. Het project is gestart in 1999 en na jaren van ontwerpen en bouwen werd het eerste gedeelte met het station voltooid. De modulebaan is ontworpen voor 2-rail digitaal besturing (DCC) en heeft twee keerlussen die zich aan weerszijden van het station bevinden. Na de uitbreiding en het opstellen in een van onze vitrines in Familipark CactusOase is de baan niet meer geschikt als modulebaan voor op tentoonstellingen en beurzen.

De besturing van deze baan is volledig digitaal. Dit kan desgewenst geheel of half automatisch geschieden met een PC en een geschikt besturingsprogramma. Met behulp van een seinhuispaneel dat voorzien is van terugmelders kunnen dan de gewenste rijwegen gekozen worden. Ook is het mogelijk om vanaf het paneel wissels direct aan te sturen. De opdrachten die afkomstig zijn van het seinhuispaneel worden middels een Intellibox doorgegeven aan een PC waarna het programma ervoor zorgt dat de benodigde opdrachten uitgevoerd worden.

Met het programma is het mogelijk om de treinen volledig automatisch te laten rijden, maar er kan ook voor gekozen worden om zelf te bepalen welke route een trein moet volgen. De besturing van de treinen zal in dat geval handmatig met de regelaars op de Intellibox en via losse handregelaars (b.v. Fred) plaats vinden. Het programma wordt dan enkel gebruikt voor het stellen van wissels en de automatische besturing op een beperkt gedeelte van de baan.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Nadat de modules met het station en de keerlussen gereed waren zijn we begonnen met het verlengen van de baan. Hierbij is één van de keerlussen vervangen door een keerlus die gedeeltelijk wordt weggewerkt in een berg met een stuwmeer. In de berg is ook nog een schaduwspoor gelegd zodat er een extra (pendel)trein weggezet kan worden. Verder zijn er nog een paar modules met rijlengte langs een bergwand.

Het plan van het nieuwe gedeelte

De bouw van de nieuwe modules heeft een tijd lang stil gelegen als gevolg van onze verhuizing en het bouwen van een nieuwe werkruimte. Na de verhuizing naar de CactusOase is deze baan in één van de vitrines geplaatst zodat de bezoekers ook deze baan kunnen bewonderen.

Begin 2010 zijn een paar leden ook weer met deze baan aan slag gegaan en ondertussen kan er bij gelegenheid ook weer mee gereden worden.

Naast het leren omgaan met de besturing zijn een aantal leden ook verder gegaan met de aankleding van het landschap op het “nieuwe deel”.