Voorjaarsrijdag 17 maart

Poster 17 maart 1024

Dit jaar is het al weer dertig jaar geleden dat een aantal modelspoorliefbehhers uit de Achterhoek de koppen bij elkaar staken, de handen ineen sloegen en een heuse modelspoorvereniging oprichtten. Het was februari 1983 toen de Spoorwegmodelbouwvereniging “De Seinpaal” werd opgericht.
Na een kort verblijf in Eibergen vond de club een geschikt onderkomen in het brandweermuseum van Borculo. Meer dan 22 jaar is de hobby daar uitgevoerd met als grote trekpleister een heuse modelspoorbaan met bijna 200meter spoor op de zolder van het museum.
Vijf jaar geleden was de vereniging genoodzaakt een ander onderkomen te zoeken. Nog datzelfde jaar werd begonnen met de inrichting van een onderkomen en de bouw van een aantal modelspoorbanen in de CactusOase in Ruurlo. In de vier jaar dat ze in Ruurlo tot het vaste inventaris van de CactusOase behoren zijn weer de nodige meters rails gelegd en zijn de nodige landschappen verrezen.
Aanvankelijk was er de bouw van een nieuwe Amerikaanse baan in een van de grote vitrines en het herplaatsen en uitbreiden van een bestaande baan naar Duits voorbeeld in de andere vitrine. Dit waren de eerste jaren de banen die door de bezoekers van de CactusOase aanschouwd konden worden. Een van de banen kon zelfs door het publiek in werking gesteld worden.
Een paar jaar geleden is de grote stap gemaakt naar de aanleg van een nog grotere en opvallende baan in de CactusOase. Het werd een LGB baan in Amerikaans-Mexicaanse stijl. Aanvankelijk was deze baan 200m2 groot. Niet lang nadat de baan in gebruik was genomen is de baan uitgebreid met een deel van dezelfde afmeting. Het resultaat was een baan van bijna 400m2 die dagelijks te bezichtigen is. Door een druk op de knop kan een van de treinen door kinderen in werken gesteld worden. Om alles te laten rijden wordt een kleine bijdrage in de onderhoudskosten van de baan gevraagd middels een automaat.
Bij bijzondere gelegenheden willen de leden van “De Seinpaal” de baan ook wel eens een hele dag in werking stellen.
Het 30 jarig jubileum mag ook gezien worden als zo’n bijzondere gelegenheid. Dit jaar zal de baan dan ook een paar keer volledig in bedrijf zijn voor iedereen die dat maar wil zien. De eerste gelegenheid is op 17 maart. Dan houden de leden een voorjaarsrijdag waarop de LGB baan de hele dag in vol bedrijf is. Met een beetje geluk laat de zon zich dan ook nog even zien en is de temperatuur in de Achterhoekse woestijn aangenaam. Doordat de baan in een kas is gebouwd is het licht zo mooi dat dit een ideale omgeving is om mooie foto’s te maken. Dit is dan ook een uitgesproken gelegenheid voor fotografen en videoliefhebbers om hun hobby uit te oefenen.
Naast de grote LGB baan zullen ook de andere banen van de club die dag in bedrijf zijn. In en om de clubruimte kunnen de bezoekers kennis maken met een aantal bouwers die bereid zijn om te laten zien hoe dit alles gerealiseerd.
De rijdag is op zondag 17 maart van 10:00 tot 17:00 uur. Het gedeelte met de treinen is GRATIS toegankelijk.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s